Värien käyttäytyminen

Värien käyttäytyminen

Kaikki vähänkin aikaa posliinia maalanneet tietävät, että posliinivärien kanssa eivät väriopin sekoitussäännöt päde. Pelkästään päävärejä käyttämällä ei pitkälle pötki, koska näitä väripigmenttejä ei voi sekoittaa keskenään yhtä helposti kuin esim. vesivärejä. Yllätys polton jälkeen voi olla melkoinen. Tietysti voi, ja monissa tapauksissa kannattaakin, tehdä sekoituskokeiluja eri värien kesken ja kokea ahaa-elämyksiäkin. Tietoakin löytyy alan kirjoista tai vaikkapa googlaamalla, mitä värejä voi sekoittaa keskenään ja mitä sävyjä niistä syntyy. Mutta värivalmistajia on useita, ja yksittäisen värin koostumustakin saatetaan joskus muuttaa, joten omakohtainen testaaminen lienee kaikkein pätevin konsti – jos sellaiseen urakkaan haluaa ryhtyä.

Siksi meillä posliininmaalaajilla pakit ja laatikot pursuavat pieniä väripurkkeja, koska on helpointa käyttää valmista värisävyä. Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, niin valmiin värinkään valinta ei aina takaa, että lopputulos on sama mitä posliinille maalaat kuin mitä sitten tulee uunista ulos. 😉

Sekoitin valkoiseen kohoaineeseen purppuraa (Purple Red) ja hiukan tummaa sinistä tehdäkseni kaksiväristä kohopitsiä. Kuiva, mutta polttamaton kohoväri oli lähinnä vanhaa roosaa, uunista tuli tumman violetti kohokuvio. Vähän tummempi kuin oli tarkoitus, mutta sävy on kuitenkin oikeampi kuin polttamattoman värin.

Jäin pohtimaan, mikä olisi ollut lopputulos, jos olisin jättänyt sinisen pois? Liian punainen? Ehkä värien suhde kuitenkin oli sävyn kannalta oikea, mutta pigmenttiä kaiken kaikkiaan oli liikaa kohoaineen seassa. Vaan mistäpä sen etukäteen olisi tuosta arvannut. Kun en tehnyt polttotestiä.