Mitä on taide?

Mitä on taide?

Posliininmaalauspiireissä herää aika ajoin keskustelua siitä, onko posliininmaalaus taidetta. Tarkemmin sanoen, miksi meistä tuntuu, että posliininmaalausta ei arvosteta taiteena. Toisinaan huomaa, etteivät kaikki posliininmaalaajatkaan miellä omaa työtään taiteeksi. On tietysti paljon harrastajia, ketkä enimmäkseen maalaavatkin käyttöesineitä, mutta onko taustalla kenties tätä perisuomalaista vaatimattomuuttakin?

Siksipä ajattelin vähän nostaa kissan häntää…

Onko kuvataidetta vain se, mikä kehystetään tauluksi ja ripustetaan seinälle? Sekö tekee maalauksesta taidetta? Entä jos maalaan kuvan ja kehystän sen seinälle ja maalaan samanlaisen kuvan vaikkapa korurasian kanteen – onko silloinkin taidetta vain se seinälle ripustettu kuva?

Joskus on kriteeriksi esitetty sitä, että posliininmaalaajat maalaavat työnsä jonkun toisen suunnittelemaan valmiiseen esineeseen, jolloin työ ei voi olla maalaajan oma taideteos. Mutta tehdäänhän muutakin taidetta monenlaisiin alustoihin; ääripäissään vaikkapa katutaidetta asfaltille tai valotaidetta heijastettuna tuomiokirkon seiniin. Miksei sitten kaunis posliiniesine kelpaisi taideteoksen pohjaksi?

Olen toistanut tätä eri yhteyksissä, mutta kerrataan nyt vielä tässäkin, että mielestäni posliininmaalaus voidaan nähdä kahtena erilaisena suuntauksena; sekä luovana kuvataiteena että käytännönläheisenä kädentaitona. Kuvataiteeksi luokittelisin työt, jotka ovat uniikkeja – siis yksittäiskappaleita – ja täysin oman luovuuden aikaansaannoksia. Käsityöläisten kädentaitojen osastoon laittaisin työt, joita on toistettu samanlaisina useaan esineeseen, vaikkapa lautasiin tai kahvikuppeihin, ja jotka on tarkoitettu käyttöesineiksi. Minusta hyvä vertaus tähän määrittelyyn ovat Tapio Wirkkalan lasiteokset; hän on muotoillut uniikkeja taide-esineitä, mutta myös suunnitellut käyttölaseja sarjatuotantoon.

Tämä oma määrittelyni tosin ontuu siinä mielessä, että esim. taidegraafikot voivat vedostaa töistään useita kappaleita ja signeeratessaan vedokset ne kaikki hyväksytään erillisiksi taideteoksiksi.

Tai entäpä jos posliininmaalaus luokitellaan pelkästään kädentaidoksi? Silloin kategoria lienee taideteollisuuden piiriin kuuluva taidekäsityö (joka määritellään esim. jalometallien, tekstiilin, lasin tai keramiikan taiteelliseksi työstämiseksi). Vaan eikö silloinkin ole kyse taiteesta?

Yhtä kaikki, täsmällistä ”lokeroa” posliininmaalaukselle ei tahdo löytyä. Olkaamme siis ylpeitä omasta yksilöllisestä ja aina vain harvinaisemmaksi käyvästä taidemuodostamme! 🙂

-Arja

Lue myös, miten Wikipedia määrittelee taiteen. Mitä mieltä sinä olet? Ota kantaa ja kommentoi.