Kukkia ja Fantasiaa kurssin antia

Kukkia ja Fantasiaa kurssin antia

Posliininmaalauskurssimme Kukkia ja Fantasiaa (16.–17.1.2016) keräsi Mederin kurssitilan täyteen maalaajia; meitä oli kaikenkaikkiaan 13 henkeä.

Kurssin teemana oli nimensä mukaisesti maalata kukkia ja niiden joukkoon lintuja, perhosia ja muita pikku hyönteisiä. Sinänsä ikiaikainen aihe, mutta lisähaastetta maalaamiseen tuli nimenomaan tekniikasta: maalasimme ns. märkää märälle -tekniikalla, joka on mm. tunnetun saksalaisen posliinitaiteilija Melanie Fosterin käyttämä metodi. Siinä maalataan värejä värin päälle vaaleasta tummempaan ja alue – esim. kukan terälehti – kerrallaan mahdollisimman valmiiksi samaan polttoon. Näin monimutkaisiinkin aiheisiin tarvitaan vain 2–3 polttoa.

Melanie Fosterin kirja Flower Fantasy, jota käytettiin kurssin oppimateriaalina, ja jonka jokainen osallistuja sai omakseen.

 

Iloisen puheensorinan lomassa saattoi jopa hetkittäin tulla aivan hiljaista, kun kaikki keskittyivät maalaamiseen…

 

Tyhjistä tuoleista päätellen joku on sentään malttanut mennä välillä kahville.

Ensimmäisen päivän jälkeen saatiin jo uunin täydeltä poltettavaa.

Vas. Eva-Lena, Sirpa, Minna, Liisa ja Mirja.

Toisen kurssipäivän alkajaisiksi kokoonnuttiin katsomaan mitä jännittävää uunista tuli. Ja saatiin aikaan vilkas keskustelu, kun pohdittiin tämän tekniikan haasteita ja suunniteltiin miten maalauksia jatketaan.

On aina jännittävää nähdä, miten työt muuttuvat polton jälkeen, kun apuviivat palavat pois ja monet väritkin muuttuvat sävyiltään erilaisiksi. Muissa kuvataiteissa käytetyt värit säilyvät sellaisina kuin ne on maalaukseen sivellyt, mutta posliininmaalarin täytyy etukäteen tietää, miten väri poltossa muuttuu, jos haluaa saada työstään sellaisen kuin sen on suunnitellut. – Ja silti voi joskus tulla yllätyksiä. 😉

Kurssin satoa 1. polton jälkeen. Kurssilaiset valitsivat varsin monipuolisesti aiheita joko itse suunnittelemistaan tai kirjan malleista. Jotkut ehtivät maalata kaksikin työtä jo lauantain ekaan polttoon!

Tuija Maija (vas.), Liisa ja Mirja aloittamassa jatkomaalausta ensimmäisen polton jälkeen.

Sirpa keskittyneenä pienen peukaloisen maalaamiseen…

…joka on tässä valmiina toiseen polttoon.

Tiinan kalla ja sammakko menossa myös toiseen polttoon.

Valitettavasti kävi taas niin, etten ehtinyt muista töistä saada kuvia, ennen kuin ne oli jo ladattu uuniin toista polttoa varten. Ehkäpä myöhemmin saisin mukana olleilta valmis-kuvat, niin voin lisätä ne tänne. Pari valmista työtä kuitenkin alla:

Tämä ”hybridimaalaus” on allekirjoittaneen kurssia varten etukäteen tekemä harjoitus-mallityö, jossa on yhdistetty elementtejä Fosterin kirjan kolmesta eri mallista.

 

Sinikka Pietilän teemaan liittyvät, ja myös ennen kurssia maalaamat ihanat pikku lintuset.

 

Viikonlopun kurssi oli – ainakin näin apulaisohjaajan silmin nähtynä – oikein onnistunut. Meillä oli hauskaa, opittiin jotain uuttakin ja ehdittiin hurjan paljon maalata (tai siis ainakin kaikki muut ehtivät 😉 )!

————————-

Tässä valmistuneita töitä lisää:

Tuija Maijan Enkelinpasuunakukka, malli on Melanie Fosterin kirjasta Flower Fantasy.

 

 

Eva-Lenan fantasiahibiscus ja perhoset.