Kahvikuppikutsut

Kahvikuppikutsut

Suomen Posliininkoristajat ry järjesti jäsenilleen Kahvikuppikutsut Helsingin Arabiassa 21.4.2015. Kutsua noudatti peräti 21 yhdistyksen jäsentä, ja kun mukaan sai kutsua myös yhden ystävänsä, niin kaiken kaikkiaan 31 henkilöä saapui aurinkoisena kevätpäivänä Arabian keramiikkatehtaan aulaan odottamaan opasta, joka vei meidät talon 9. kerrokseen, missä sijaitsevat taiteilijoiden ateljeet ja tehtaan näyttelytilat.

Meidät jaettiin kahteen ryhmään, koska meitä oli niin paljon. Toinen ryhmä siirtyi ateljeetiloihin ja toinen ryhmä lähti Anette Bergman-Honkaniemen opastuksella tutustumaan Kalevalaisten Naisten juhlanäyttelyyn sekä gallerian perusnäyttelyyn, jossa on esillä Arabian tehtaan tuotantoa aina ensimmäisestä tehtaan uunista tulleesta posliinikolpakosta tänä päivänä tuotannossa oleviin esineisiin. Erittäin mielenkiintoisen ja viihdyttävän opastuksen jälkeen ryhmät vaihtoivat paikkaa keskenään. Ateljeepuolella taiteilija Heljä Liukko-Sundström otti meidät vastaan omassa ateljeessaan ja kertoili omasta tuotannostaan, suunnittelustaan ja inspiraation lähteistään sekä ateljeetilojen historiasta ja hauskoista tapahtumista vuosien varrella. Hän korosti meille oman suunnittelun ja luovuuden tärkeyttä kaikessa taiteen tekemisessä sekä rohkaisi vapauttamaan oma luovuutemme posliininmaalauksessa. Heljä myös toivoi itse voivansa jotenkin vaikuttaa posliininmaalauksen arvostuksen nostamiseen. Ehkäpä saamme kuulla jotain uutta sieltä suunnalta…?

Kalevalaisten Naisten juhlanäyttelyssä oli esillä koruja sekä erilaisia puuesineitä – tuoleista pieniin rasioihin.

Heljä Liukko-Sundströmin ateljeessa.

 

Tämän jälkeen siirryimme varsinaisille kahvikuppikutsuille. Meille oli varattu samassa talossa sijaitsevan ravintola Arabianrannan kabinetti, johon lisäpöytiä ja tuoleja sijoittamalla mahduimmekin ihan hyvin. Etukäteen oli nimittäin vähän epätietoisuutta miten mahdumme, kun ilmoittautumisia tulikin enemmän kuin alunalkaen oli paikkoja tarjolla.

Jokaiselle siis löytyi istumapaikka, ja kun pj. Heli Lehti oli toivottanut kaikki tervetulleiksi, alkoi itse kukin kaivella kassiaan ja availla huolellisesti pehmustettua pakettiaan. Paketeista nostettiin pöydälle itse maalattuja kahvikuppeja, joista kohta juotaisiin kahvit.

Se oli tämän jutun juju.

Jokaisen piti tuoda mukanaan itse maalaamansa kahvikuppi tai muki, johon tuli liittyä jokin tarina. Jonka tarinan jokainen sitten vuorollaan saisi kertoa. – Kunhan oli ensin juotu ne kahvit.

Paikka löytyi jokaiselle, kun vähän järjesteltiin.

 

Vaikka kahvihammasta jo kolottikin, niin ensin ostettiin Pirjo Johanssonin myymiä arpoja. Arvat menivät kuin kuumille kiville, sillä hyviä palkintoja oli luvassa runsaasti. Palkintoina oli valkoposliinia ym. posliininmaalaukseen liittyvää, ja ne olivat lahjoittaneet Tuija Maija Laine, Pirjo Johansson ja Liisa Miettinen sekä Hilkka Timonen.

Onnettaren suosikki arpajaisissa oli Marja-Liisa Helkamaa (kesk.) peräti kolmella voitolla!

 

Kahvit nautittiin omista kupeista ja ”kastettavaksi” oli tarjolla täytettyjä sämpylöitä sekä makeita macaron-leivoksia. Muutama osallistuja taisi jälkeenpäin todeta käyttäneensä kuppiaan nyt ensimmäistä kertaa. 🙂

Kun kahvit oli juotu ja arvonta palkintojenjakoineen suoritettu, oli aika kuppien kertoa tarinansa. Niin monta erilaista ja upeaa kuppia nähtiin ja tarinaa kuultiin, ettei niitä pysty mitenkään tässä toistamaan. Kuppeihin liittyi mielenkiintoisia historioita; milloin, miksi ja kenelle niitä oli maalattu sekä mitä tekniikoita tai niksejä maalauksessa oli käytetty. Kaikki tarinat – monet hauskoja, toiset surullisiakin – jäivät meidän läsnä olleiden mieliin, mutta kupit ovat nähtävissä myös alla olevassa kuvakoosteessa.

Kahvikuppikutsujen ideoinnista ja kaikista järjestelyistä vastasi työryhmä, johon kuuluivat Tuija Maija Laine, Pirjo Johansson ja Liisa Miettinen. Todella suuret kiitokset heille kaikille hienoista järjestelyistä sekä runsaiden arpajaispalkintojen lahjoituksesta! Tapahtuma oli erittäin onnistunut ja varmasti kaikki mukana olleet ovat samaa mieltä, että meillä oli hauska ja antoisa päivä!

 

Kahvikuppikutsujen kuvagalleria

Klikkaa pikkukuvaa, niin voit selata ja katsella kuvia suurempana.