Iittalan bussiretki

Iittalan bussiretki

Lauantaina 28.5.2016 kokoonnuimme Kiasman edessä Helsingissä, ja ihan aikataulussa bussi pääsi starttaamaan kohti Iittalaa, kun kaikki 42 retkelle ilmoittautunutta oli saapunut ajoissa paikalle.

Yhdistyksen ja Mederin yhteistyössä järjestämän retken pääkohde oli Iittalan naivistien kesänäyttely “Varpaat vedessä” ja toisena tutustumiskohteena oli Iittalan Designmuseo, jotka molemmat sijaitsevat Lasimäellä, Iittalan lasitehtaan “pihapiirissä”. Näiden lisäksi kierreltiin omaan tahtiin ostoksilla alueen viehättävissä puodeissa: mm. keramiikka-, sisustus- ja lahjatavara-, koru- ja vaatepuodeissa sekä suklaatehtaan myymälässä ja Iittalan tehtaanmyymälässä.

Iittalan naivistien näyttely vanhalla puukoululla oli varmasti kaikkien mielestä todella ihastuttava elämys ja sai hyvälle tuulelle ja hymyn huulille. Hulvattoman hauskoja, värikylläisiä maalauksia ja veistoksia aivan pursui koulun kaikissa huoneissa. Talon sokkeloisuus vain lisäsi näyttelyn runsaudentuntua, kun huone huoneen perään tuli aina vaan uusia ja erilaisia maalauksia, jotka oli ripustettu kivoiksi kokonaisuuksiksi.

Retkeläisiä tutustumassa näyttelyyn.
Koulun kaikkien huoneiden kaikki seinät ovat täynnä maalauksia, ja monissa huoneissa on myös keramiikka- ym. veistoksia ja patsaita.

Eino Viikilä

Katja Mesikämmen – Nooan arkki.
Lauri Lahtinen – Alinopeutta.

Marit Björnegran – Meritähtisaaret.

Marit Björnegranin satumaisia taloaiheita oli koko seinällinen!

Petra Heikkilän koirapotreteilla oli hauskat nimet – kuten esim. “Mielensäpahoittaja” ja “100 harjanvetoa”…
Useimmilla muillakin töillä oli hauskat nimet, mikä tietty kuuluu osana naivismin luonteeseenkin.
Terho Peltoniemen maalauksissa ollaan maaseudulla “arkisissa” puuhissa pilke silmäkulmassa.
Ylemmälle taululle Terho Peltoniemi on antanut nimen “Moottoripyörä on moottoripyörä” ja englanniksi: “Born to be wild”. Alemmassa taulussa “Tyttö maitolaiturilta” on päässyt traktorin kyytiin.
Iittalan lasitehtaan designmuseossa on esillä tehtaan tuotantoa – niin taide- kuin käyttölasejakin vuosien varrelta sekä lasinvalmistuksessa käytettyjä työkaluja havainnollisesti koottuina esityksinä, miten milläkin välineellä lasia käsitellään. Oma osastonsa on myös Hackmannin aterimille ym. tuotannolle.
Lahjatavara- ja sisustusliike Wolasta ja Anubis keramiikkapajan myymälästä moni löysi kivoja tuliaisia kotiinviemisiksi.

Harmittavan särön muuten niin hyvin alkaneeseen päivään toi yllättävä tieto, että lounaspaikaksi suunniteltu ravintola olikin yllättäen suljettu! Aikataulua jouduttiin muuttamaan, koska lähimpään toiseen ruokapaikkaan oli mentävä bussilla. Kyllähän siellä Shellin Simpukassa keittiöhenkilökunta joutui aikas koville, kun ruokajono ulottui ulko-ovelle asti. Kassatyttökin muistaa varmasti pitkään vasta kolmannen työpäivänsä… Ruokailusta kuitenkin selvittiin, kaikki saivat ruokaa, ja kun salaattiannoksen sai koota heti mukaansa, niin lämpimän ruuan odotuskaan ei muodostunut kohtuuttomaksi. Ruokailun jälkeen ehdimme vielä palata takaisin Lasimäelle tekemään viimehetken ostoksia ennen kotimatkaa.

 

Eino Viikilä – Mitäh, ei ruokaa! (Varsin osuva nimi tähän päivään… 😉 )

 

Pahoittelemme kovasti tätä odottamatonta muutosta ohjelmaan, mutta ehkä enin harmitus tapahtuneesta haihtui, kun paluumatkalla pidimme arpajaiset hienoine palkintoineen!

Kiitokset kaikille mukana olleille – nähdään taas seuraavalla retkellä!

 

Iittalan naivistien näyttelystä saat tarkempia tietoja heidän omilta sivuiltaan: www.naivistitiittalassa.fi

Näyttely on avoinna joka päivä lähes koko kesän, kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa!!