Erikoissivellintyöpaja

Erikoissivellintyöpaja

 

Työpajassa käytetyt siveltimet olivat Dynastyn Black Gold ja Faux Squirrel -sarjoista.

 

Uuden vuoden toiminta pyöräytettiin käyntiin heti kohta Loppiaisen jälkeen pidetyllä erikoissivellintyöpajalla, jossa otettiin selvää, mitä kaikkea saa aikaan Valaanpyrstöllä, Perhosella, Sik-sakilla ja Fan-viuhkalla. Kyseessä ovat siis vapaat suomennokset siveltimien englannin­kielisistä nimistä.

Työpajan vetäjä Sinikka Pietilä esitteli päivän aluksi useiden esimerkkitöidensä avulla, mitä milläkin sivellinmallilla voi tehdä. Hetken harjoittelun jälkeen siveltimien mahdollisuudet alkoivatkin aueta, ja sieltä täältä alkoi kuulua hihkuntaa, kun posliinille syntyi uusia kuvioita vain yhdellä pyöräytyksellä. Päivän päätteeksi polttoonkin saatiin monta työtä, koska näillä siveltimillä valmista syntyy nopeasti.

Me posliininmaalaajat olemme tottuneet keveisiin otteisiin ja käsittelemme siveltimiä lempeästi. Näillä siveltimillä maalatessa keveys ei välttämättä toimi. Fan-viuhka ehkä kaipaa hipsuttelua, mutta muita voi painaa ja kääntää ihan ronskisti. Silloin siveltimille ominaiset vedot tulevat parhaiten esiin.

Parhaiten näillä keinokuitusiveltimillä toimivat vesiliukoisiin öljyihin tehdyt värit. Värin tulee olla varsin ohutta ja sitä otetaan reilusti siveltimeen. Lisäohentamiseen sopiva veden ja öljyn määrä löytyy harjoituksen myötä. Kahdella värillä maalaamiseen nämä siveltimet ovat ­omiaan – yhdellä vedolla valmista!

Sinikan malliksi maalaamia aiheita: punaiset neilikat siksak-siveltimellä ja merimaiseman aallokko fan-viuhkalla.