Bling-blingiä revontuliväreillä

Bling-blingiä revontuliväreillä

Muistatko revontulivärit? Nuo metallivärit, jotka jauheena purkissa ja vielä öljyyn sekoitettunakin ovat lähes valkoisia – vain hento kimmellys antaa aavistuksen jostain muusta. Vasta mustan tai muun hyvin tumman värin päälle maalattuna hohtavat värit tulevat näkyviin ja pääsevät oikeuksiinsa – kuin revontulet yötaivaalla.

Revontulivärien buumi ajoittui jonnekin 80–90-luvulle, jolloin ne tulivat Suomen markkinoille. Ellen väärin muista. Into värien käyttöön taisi hiipua kuitenkin aika nopeasti. Liekö syynä ollut niiden aika rajoitetut käyttömahdollisuudet.

Olisiko nyt aika ottaa nämä värit uudestaan esille? Ja yhdistää niitä vaikka kohopitsin kanssa:

Tässä työssä käytetyt revontulivärit ovat lila, turkinsininen, vihreä sekä metallivärit tina (hopea) ja ”katinkulta”. Lautanen oli valmiiksi musta, mutta voit pohjustaa valkoisen posliinin tuputtamalla kiiltomustan tasaisesti pintaan ja polttamalla sen ensin.

Työvaiheet

1. polttoon:

Jäljennä haluamasi pitsikuvio punaisella jäljennöspaperilla posliinille.

Tee kiiltokohosta, reliefistä, non-ping-offista tms. kohoaineesta hammastahnan paksuinen tahna vesiliukoiseen öljyyn. Voit lisätä mukaan hiukan valkoista väriä, ja tippa vettä sekaan parantaa koostumusta. Koostumus on sopiva, kun tahna ei leviä yhtään, vaan pysyy koholla. Liian kova tahna on hankala levittää eikä kiinnity kunnolla posliinin pintaan.

Kohovärin levittämiseen voit tehdä työkalun pienestä injektioruiskusta ja -neulasta (myydään apteekissa). Katkaise neula n. 1 cm mittaiseksi. Kätevin ”pitsityökalu” on Mini-piper, minikokoinen pursotin.

Pursota kohoväri pitsikuvion mukaisesti. Lisää paljon kohopisteitä pinnan elävöittämiseksi.

1. poltto 780°C.

 

2. polttoon:

Sekoita revontulivärit tuputtamista varten.

Teippaa tai suojaa peitelakalla tuputettavien kuvioiden ääriviivat (kaari kerrallaan) ja tuputa revontulivärit tasaiseksi pinnaksi.

Tee kuvioita väripintaan wipe-outilla tai puutikulla raaputtamalla. Maalaa siveltimellä koukeroita hopeanvärisen kaaren reunaan.

Korosta pitsikuviota maalaamalla siveltimellä metallihopeaa sinne tänne kohovärin rajaamiin alueisiin.

2. poltto 780°C.

Työsi voi olla valmis jo tässä vaiheessa, mutta lisäviimeistelynä voit lisätä ns. katinkultaa kuten tässä.

3. polttoon:

Teippaa tai lakkaa ”katinkultaa” varten uusi kaari edellisten päälle, puoliksi vihreän ja sinisen.

Levitä kultaväri siveltimellä ja töpsöttele pintaa rikki marmorointinesteeseen, sinoliin tms. liuottimeen kastetulla pumpulipuikolla, niin että pintaan muodostuu repaleisia aukkoja, joista alla olevat värit näkyvät läpi.

Maalaa siveltimellä revontuliväreillä lehtikuvioita mustan päälle ja katinkullalla lisää koukeroita hopeisten viereen.

3. poltto 780°C.

 

Iloista retroilua revontulivärien parissa!

-Arja